2021 m. kovo 23 d., antradienis

Rokantiškių piliavietė, Strielčiukų žygtakis

 Kada iš Vilniaus nesinori niekur išvažiuoti, šalia namų miškai nebevilioja, tačiau norisi naujų  įspūdžių,  galima surasti kitų alternatyvų.  Juo geriau, kad tokios alternatyvos visai šalia. 

Viena iš jų Rokantiškės.

 Kadangi  norėjosi ilgiau pasivaikščioti rudeninėje gamtoje, išsirinkome ne Rokantiškių piliakalnį, o Rokantiškių piliavietę.  Tai du atskiri objektai venas nuo kito nutolę poros kilometrų atstumu. Norint pasivaikščioti ilgiau, galima vienu kartu aplankyti abi šias vietas.

  Rokantiškių piliavietė nuo miesto centro pasiekiama S. Batoro gatve važiuojant link Naujosios Vilnios. Šalia kelio  aiški nuoroda, automobilių  aikštelė ir informacinė lenta. Iš aikštelės medinė nuoroda nurodo piliavietės kryptį.


Piliavietė  - gražiai sutvarkytas kalnas su jo gelmėse glūdinčiomis senovinės mūrinės lietuvių pilies liekanomis. Vykstant kasinėjimo  darbams rasti pilies likučiai, kurią XVII a. sugriovė Maskvos kariuomenė (gaila, kad jie buvo užkonservuoti ir vėl paslėpti po žeme).  Neprasta buvo pilis, sprendžiant iš paveiksliuko. 


 Spėjama, kad ši pilis viena seniausių Lietuvoje, XII a. pastatyta kunigaikščio Alšio. Vėliau ji perėjo į Goštautų rankas, o paskui Žygimantui Augustui, dar vėliau Pacams, kurie perstatytoje pilyje priėmė Lietuvos ir Lenkijos valdovą Vladislovą Vazą.

Šiuo metu trapecijos pavidalo aikštėje randami pilies griuvėsių likučiai – buvusios pilies pamatai. Ištirta tik viršutinė kultūrinio sluoksnio dalis. Pagal aptiktas pastatų liekanas, XVI–XVIII a. plytas, čerpes, koklius nustatyta, kad ant šio kalno stovėjo rūmai (45x20 m dydžio). Jų sienos buvo 2 m storio, o langų angos apmūrytos plytomis. Iš pietų pusės būta kiemo, apjuosto gynybine siena, prie kurios vakarinės dalies šliejosi kazematai, o pietvakariniame kampe – vartų gynybos bokštas.

Ne taip seniai piliavietė buvo apaugusi mišku ir  atrodė niekaip. Dabar link piliavietės veda gerai sutvarkyti takai ir laipteliai.  


Suoliukų nėra, bet padarytos apžvalgos aikštelės.  Nuo kalno viršūnės atsiveria gana simpatiškas vaizdas į Naujojos Vilnios namų stogus ir geležinkelį. 

 

Nutapsename ant kitos kalvos, iš kur atsiveria pilnas vaizdas į piliavietę.

Nuo  piliavietės veda Strielčiukų žygtakis. Koks mielas pavadinimas, kilęs nuo Strielčiukų kaimo. Manoma, kad strielčiukai – buvę pilies gynėjai.

Tako ilgis apie 3,5 km – yra ir trumpesnis variantas. Abu  maršrutai eina ratu. Pasiklysti neteks - maršrutas pažymėtas spalvotais dažais ant medžių ir rodyklėmis.

  Natūralus miško takas nėra išvaizdus, ypač vėlų rudenį. Tačiau vasarą, manau, pasivaikščioti medžių pavėsyje net labai tinkamas. Nežiūrint, kad didelė tako dalis vaizdais nežavėjo, pasivaikščioti buvo smagu, juolab, kad vietomis teko kopti ir leistis nuo kalnelių. 


 Pati gražiausia tako dalis padabinta auksiniais klevais,  pilies kalno papėdėje, baigiasi ties didžiuoju pilies kalno šlaitu.  


Trumpas, bet visai smagus pasivaikščiojimas, kurį pratesėme Markučių parke 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą